Quan parlem amb els amics sobre el que fèiem quan érem petits, sempre comentem que jugàvem al carrer, que mai no era tard, no teníem cap pressa, tots érem amics i si no ho érem ho arreglàvem en un moment sense que els pares es fiquessin en la baralla. Teníem cabanes arbres màgics i clubs secrets. Jugàvem amb pals, amb cotxes de fusta, amb pedres…Tot era màgic. Teníem temps i imaginació, els estius eren nostres. Jugàvem al carrer, anàvem a la piscina o al riu…però, i ara? Ara hi ha cotxes per tot arreu, els espais per jugar són pocs, i els grans no volem que els nens i les nenes surtin al carrer per que es poden trobar “coses dolentes”. Els infants fan extraescolars, amb quatre anys parlen una mica d’anglès, i ja volem que controlin l’ordinador. No hi ha temps a perdre. S’han d’aprendre coses útils.
Nosaltres volem fer que el temps lliure dels infants sigui un temps per aprendre, però sense adonar-se que ho estan fent, volem fer de l’espai de lleure un espai on conviure, on compartir, on adquirir valors i hàbits saludables que els ajudin a formar-se on viatjar no signifiqui desplaçar-se sinó fer volar la imaginació. Aquestes i moltes altres coses és el que ens impulsa a tirar endavant . Creiem en una educació integral i integradora. Integral en tot el que implica la persona i la personalitat, i integradora en fer que aquests infants siguin éssers socials, amb totes les habilitats per viure el dia a dia.
La nostra formació està molt arrelada al món de l’esplai, tenim les titulacions de monitors i i abans d’engegar el projecte l’educació en el lleure ja formava part de les nostres vides. Creiem en el que fem i sabem el que volem oferir, fugim de la massificació.

SERVEI D’ACOLLIDA MATINAL

El servei d’acollida és el primer que veuen els infants del casal, és per això que volem cuidar molt aquest espai. Els nens i nenes venen força adormits i amb poques ganes de ser “molestats”. El primer que es fa és donar-los l’esmorzar i després es donen tot un ventall d’activitats que poden fer l’estona que dura el servei. Algunes de les activitats que es fan en aquest temps són:
– Dibuix i pintura (pot ser amb fotocòpies de dibuixos fets o que ho facin des del principi ells/elles)

– Jocs de ludoteca (parxís, cartes, dòmino, memori)

– Manualitats dirigides pels monitors/es

– Jocs al pati (acostuma a ser l’última franja, poc abans que arribin els nois i noies del casal)

Al servei d’acollida sempre hi ha la coordinador/a per tal de facilitar la informació als pares i mares i per establir el vincle amb els/les monitors/es del grup on pertanyen els nens/es que utilitzen el servei.

SERVEI DE MENJADOR

El servei de menjador està coordinat per Amics de Cota zero i portat a terme pels monitors/es del casal. El menjador no deixa de ser una part important dins el ritme diari del casal. Hi ha molts nens i nenes que utilitzen aquest servei i aquest ha de tenir una continuïtat amb el que es treballa al llarg del curs escolar. El que ens hem proposat a treballar és el següent: Ajudar als infants en l’adquisició d’hàbits i actituds correctes al menjador. Aconseguir que coneguin o recordin el nom dels aliments.
Ensenyar a utilitzar correctament els coberts, si s’escau. Habituar els nens i nenes a mantenir la taula neta , sense escampar-hi menjar. Procurar que seguin mantenint una postura correcta a la taula. Tenir una actitud correcta a taula i parlar amb un to de veu moderat.
Des de que s’acaba de dinar fins les 15:00 hores els nens i nenes del casal faran activitats d’esbarjo dirigides per monitors/es. Aquestes activitats es faran a l’interior o en espais d’ombra. Es facilitarà material i espai als petits que facin la migdiada.
L’hora de recollida dels nens/es són les 15:00, en casos excepcionals i parlant prèviament amb els pares/tutors, es podran recollir abans.